Subnavigatie

X

Kim van Sparrentak slaat plank mis

Foto: Kim van Sparrentak | © GroenLinks

In een video op Twitter uitte Europarlementariër Kim van Sparrentak zich over vrouwenrechten en feminisme in de Europese Unie. Er zou een “backlash” gaande zijn tegen vrouwenrechten in heel Europa. Echter heb ik een paar opmerkingen te maken. Kim van Sparrentak slaat de plank namelijk helemaal mis.

Claim 1: “Overal in Europa zien we dat er een grote backlash is tegen vrouwenrechten.”
Een harde claim, maar bewijs hiervoor levert Kim van Sparrentak niet. Geen cijfers en geen feiten. Zelfs geen anekdotisch bewijs.

Claim 2: “En nu hoor je toch steeds meer geluiden – ook in Nederland – dat de emancipatie van vrouwen gevaarlijk zou zijn voor de samenleving.”
Opnieuw een claim die niet wordt onderbouwd. Een Google zoekopdracht leverde enkel een artikel op van Trouw uit 2007. Ik vraag me dus af: welke geluiden heeft Kim van Sparrentak het over? Ik kon ze in ieder geval nergens vinden.

Claim 3: “[Het geluid] dat vrouwen [moeten] maar weer achter het aanrecht”.
Waarom noemt Kim van Sparrentak dit überhaupt? Als mannen dit roepen, zou een beetje feminist hier toch boven moeten staan? Overigens mogen vrouwen er best voor kiezen om achter het aanrecht te gaan staan en voor de kinderen te zorgen als huisvrouw. Een feminist staat toch achter elke keuze die een vrouw maakt? Of gaat feminisme juist tegen deze keuzevrijheid in en draagt het feminisme de vrouw op om verplicht te gaan werken? Ik beaam vrouwen die hun leven willen spenderen met de kinderen. Er is toch niets mooiers om te zien dan een tevreden vrouw die voor haar jonge kroos zorgt? Waarom zouden we dat moeten ontmoedigen?

Claim 4: “[het geluid] dat er überhaupt niet meer genders dan mannen en vrouwen bestaan.”
Hier begaat Kim van Sparrentak een grote fout. Het geluid dat er überhaupt niet meer genders dan mannen en vrouwen bestaan, is juist goed voor de vrouwenemancipatie! Als we alle sporten genderneutraal zouden maken, wie wordt daarvan dan de dupe? Juist: de vrouw. Simpelweg omdat de man (in het algemeen) fysiek sterker is. Overigens gaat genderneutraliteit niet samen met de emancipatie van transgenders.

Eveneens is de categorie ‘beste vrouwelijke actrice’ bij de Oscars in het leven geroepen omdat vrouwen veel minder vaak een Oscar wonnen voor ‘beste acteur’ dan mannen. Zouden we weer teruggaan naar de genderneutrale versie, met één prijs: ‘beste acteur.’ Dan worden vrouwen hiervan de dupe. En zo zijn er nog tal van voorbeelden.

Daarnaast zijn genderneutrale toiletten een bedreiging voor de veiligheid van de vrouw en man. Stel je eens voor dat je als vrouw op het genderneutrale toilet zit, en er ineens een vreemde man plaatsneemt in het hokje naast je. En dat achteraf blijkt dat deze man een veroordeelde verkrachter is. Wat zal dit doen met uw gevoel van veiligheid op het genderneutrale toilet? Net zo min zouden vrouwen misbruik kunnen maken van mannen op het genderneutrale toilet. Genderneutraliteit en de lobby daarachter spoelen jaren aan vrouwenemancipatie door het toilet.

Claim 5: “In heel veel landen zie je nu zelfs dat er een soort van baarbonus wordt ingesteld om maar meer witte kinderen gebaard te laten krijgen.”
Met deze baarbonus, refereert Kim van Sparrentak waarschijnlijk naar Hongarije. Waar Orban een regeling invoerde om het baren van kinderen te bevorderen. Deze regeling geldt echter voor iedere Hongaarse staatsburger. Waarom Kim van Sparrentak alleen spreekt van witte kinderen, is ongegrond. Overigens kan dit worden geinterpreteerd als een racistische opmerking richting witte mensen: alsof het slecht is dat witte mensen kinderen krijgen. Wat is er overigens slecht aan het krijgen van kinderen? We hebben in Europa te maken met veel problemen door vergrijzing. Het bevorderen van grote gezinnen en veel kinderen, zorgt ervoor dat we op de lange termijn een herhaling kunnen voorkomen. Eveneens zijn deze kinderen de consumenten van de toekomst. Het is dus ook nog eens goed voor de economische groei. Ook hier slaat Kim van Sparrentak de plank volledig mis.

Claim 6: “Ik verwacht dat er concrete maatregelen komen om de genderloonkloof aan te pakken.”
De inmiddels duizendmaal ontkrachte ‘gender pay gap’ Misschien moet Kim van Sparrentak zich eens meer verdiepen in genderkloven. De meeste genderkloven ontstaan namelijk door de persoonlijke keuzes die elke individu maakt.

Vrouwen kiezen in het algemeen meer voor sociale studies. Mannen kiezen in het algemeen voor meer exacte studies (STEM-fields). Sociale studies betalen in het algemeen minder goed dan exacte studies. Dat heeft niets met gender te maken, maar met allerlei factoren die bij het werk komen kijken, zoals: werkrisico’s, mate van verantwoordelijkheid, werkuren, etc.

Daarnaast kiezen vrouwen vaker voor een part-time baan, waardoor ze netto minder verdienen per maand dan hun mannelijke collega’s. Het is overigens in Nederland verboden om mannen en vrouwen ongelijk te betalen voor hetzelfde werk. Dit is vastgelegd in de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen §2.

Claim 7: “Dat we goed gaan opletten dat er genoeg geld gaat naar vrouwenrechtenorganisaties”
Op zich geen speld tussen te krijgen, zou je denken. Hier is niemand op tegen. Echter hoe zit het dan met geld dat naar mannenrechtenorganisaties gaat? Gaat er wel evenveel geld naar mannenrechtenorganisaties als dat er naar vrouwenrechtenorganisaties gaat? Moet dat ook niet ‘gelijk’ worden getrokken? Of houdt dan het gelijkheidsprincipe ineens op? Ik vermoed dat laatste. Modern feminisme is vooral gericht op ‘overheersing door de vrouw’, waarbij de man wordt ‘ontmannelijkt’ door de rol van de man ter discussie te stellen. Zo spreekt men bij te mannelijk gedrag vaak van ‘toxic mascilinity’.

Claim 8: “Sterke richtlijnen [komen] voor sekseducatie”
Uiteraard is educatie en voorlichting zeer belangrijk. Maar welke richtlijnen gaat het hierover? Gaat de Europese Unie straks bepalen hoe seksuele voorlichting op scholen vorm wordt gegeven? En wie gaan die richtlijnen bepalen? Willen we wel dat de overheid gaat bepalen hoe seksuele voorlichting er uit moet zien? Is sekseducatie niet aan de ouders? Kortom: willen we wel dat de bureaucraten van de EU hierover gaan?

Internationale vrouwendag
Op 8 maart is het internationale vrouwendag. Dan vier ik als man dat we verschillend zijn, maar dezelfde vrijheden en rechten mogen genieten. Dat is namelijk wel anders in bepaalde landen met een bepaalde religieuze overtuiging, *kuch* islamitische landen *kuch*. Kim van Sparrentak slaat wat mij betreft de plank mis. Een gemiste kans om vrouwen en vooral jonge vrouwen te empoweren, zoals ze dan zeggen.

Misschien vindt u dit ook leuk:

Reacties

Laat een Reageren

U kunt deze gebruiken HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll Up