Subnavigatie

X

De verschuiving van links

Foto: Exit capitalism | © Freesvg.org

Regelmatig krijgen we te horen dat extreemrechts in opkomst is. Partijen als Forum voor Democratie en de Partij Voor de Vrijheid worden afgeschilderd als een ‘gevaar’ voor de samenleving. Aan de andere kant bevinden zich de linkse partijen. GroenLinks voorman Jesse Klaver uit zich regelmatig over het rechts-extremisme. Maar zijn Forum voor Democratie en de Partij Voor de Vrijheid nou echt extreemrechts? Of zijn de linker partijen gewoon verder naar links opgeschoven? Is er sprake van een verschuiving van links?

Nadat de christendemocraten de coalitie van VVD, D66, GroenLinks en CDA liet vallen in Noord-Brabant, besloten de VVD en het CDA een coalitie aan te gaan met FvD. Op Twitter reageerden Jesse Klaver en Rob Jetten met de oproep: “Doe het niet!”, en: “Onbegrijpelijk en onverantwoord.” Deze reacties zijn niet alleen onsportief, maar vooral vreemd in coalitieland Nederland.

Wat ik onbegrijpelijk en onverantwoord vind, is dat een persoon als Paul Rosenmöller lijsttrekker was van GroenLinks tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 was. Paul Rosenmöller zit namens de partij in de Eerste Kamer en is overigens voorzitter van de VO-raad. Deze Paul Rosenmöller was een groot sympathisant van Stalin, Mao en Pol Pot. Ook sprak hij zich uit over Pim Fortuyn, waarin hij zei dat hij hoopte dat Fortuyn zich zo diep in zijn eigen vingers had gesneden dat het bloeden voor 15 mei (de verkiezingsdag) niet zou ophouden. Deze extreemlinkse man, zit vandaag de dag nog steeds namens GroenLinks in de politiek.

In Assen kwam een GroenLinks politicus in opspraak door deelname aan een guerrillatraining bij het marxistisch-leninistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) van George Habash. Daarnaast zou deze Molukse politicus vertrouweling zijn geweest van de treinkaping bij De Punt. Sam Pormes is geen GroenLinks politicus meer, maar ook deze extremist maakte deel uit van de partij. GroenLinks kan zijn handen dus niet wassen in onschuld.

Forum is antifascistisch

In de Verenigde Staten zien we een verschuiving van de Democratische Partij naar links. Een onderzoek van Pew Research Center liet zien dat sinds 1994 de Democraten veel verder naar links waren opgeschoven. Terwijl de mediaan van de ‘rechtse’ Republikeinse partij nagenoeg onveranderd is gebleven. Donald Trump wordt er regelmatig van beschuldigd door de democraten dat hij extreemrechts zou zijn. Democraten gaan bijvoorbeeld de straat op tegen de ‘fascist’ Donald Trump. Donald Trump wordt ook vaak vergeleken met Adolf Hitler en de nazi’s.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Thierry Baudet wordt, net als Donald Trump, weggezet als een fascist. Hij wordt regelmatig vergeleken met de nazi’s en zou ‘extreemrechts’ zijn. Vooral de retoriek die Baudet gebruikt, zou vergelijkbaar zijn met o.a. Mussolini. Het artikel van Bram Ieven concludeert “de koers van FvD is fascistisch. Plain and simple.” Echter slaat Bram Ieven de plank compleet mis. Een overeenkomst tussen Baudet en de fascisten is vaderlandsliefde. Vaderlandsliefde is echter geen fascisme. Daarnaast is er een overeenkomst in trots op de eigen cultuur. Wat overigens ook geen onderdeel is van fascisme. Een fascist is niet trots op de eigen cultuur, maar vindt zijn cultuur superieur en andere culturen inferieur.

Forum voor Democratie is overigens antifascistisch. Fascisten geloven in een sterke totalitaire staat met een dictatoriaal regime dat alle aspecten van het leven dicteert voor haar inwoners. Daarnaast geloven fascisten dat hun cultuur en natie superieur is. Bij Forum voor Democratie zien we bijvoorbeeld: meer directe democratie, radicale sanering van de overheid en een migratiebeleid naar Australisch model. Deze standpunten zijn compleet tegenstrijdig met de betekenis van fascisme. Hoe zit het dan met de ‘boreale wereld’ van Baudet? Taalbank kwam tot de conclusie dat er te weinig associatie is met extreemrechts of fascistisch gedachtegoed om deze uitspraak ook zo te interpreteren en te labelen.

De pot en de ketel

Is er een verschuiving naar links in Nederland? We hebben al vastgesteld dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden in de Verenigde Staten. De Democraten zijn veel ‘linkser’ geworden, waardoor de Republikeinen veel ‘rechtser’ lijken. Terwijl de Republikeinen in werkelijkheid niet verschoven zijn op het spectrum. In Nederland is zo’n dergelijk onderzoek nooit uitgevoerd, maar de retoriek van links in Nederland is vergelijkbaar met de retoriek van de Democraten: rechtse mensen zijn per definitie fascisten, xenofoben, racisten en soms ook nazi’s. Zo kwam onlangs een SP-raadslid in Groningen in opspraak door Baudet een nazi te noemen. Daarnaast, ter zijde, liepen vertegenwoordigers van GroenLinks mee in een mars tegen racisme, waar ook de extreemlinkse groep Antifa aan meedeed.

Het is dus een beetje de pot die de ketel verwijt dat die zwart ziet. Jesse Klaver noemt de partij van Baudet extreemrechts, maar GroenLinks komt zelf regelmatig in contact met extreemlinkse partijen. Overigens zou GroenLinks het goed doen bij aanhangers van communistische ideologieën. Business Insider kwam daarnaast met een analyse over de gelijkenissen tussen Klaver en Baudet. Wat nogmaals bevestigd dat Klaver de pot is, die de ketel (Baudet) verwijt dat die zwart ziet.

Links maakt zijn eigen monsters

Er is wel sprake van meer rechtse partijen op het politieke speelveld dan we gewend zijn. Voorheen hadden linkse partijen de overhand. Zelfs de van origine rechtse partij de VVD, is in de afgelopen jaren opgeschoven naar links. Is er sprake van extreemrechts? Wellicht dat we Wilders op cultureel gebied ‘extreemrechts’ kunnen noemen, maar economisch genomen, is de partij van Wilders een centrum partij. Is er sprake van een verschuiving naar links? Ik vermoed dat nu rechts steeds meer wint, dat links steeds meer zal radicaliseren in hun gedachtegoed. Zowel extreemlinks als extreemrechts zijn een gevaar in opkomst. Persoonlijk heb ik het idee dat de opkomst van extreemrechts een reactie is op extreemlinks beleid, zoals het doordrukken van de Europese Green Deal van Timmermans. Wat meer lijkt op een implementatieplan van een communistische planeconomie dan de ‘redding van het klimaat.’ Daar verzetten extreemrechtse groepen zich tegen. Ik denk dat links zijn eigen monsters maakt, en intussen het monster wordt dat zij probeert te bestrijden.

Misschien vindt u dit ook leuk:

Reacties

Laat een Reageren

U kunt deze gebruiken HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll Up