Han van der Horst haalt uit naar Forum

Foto: Stem FvD | © Wikipedia Commons

Han van der Horst haalt hard uit naar Forum voor Democratie (FvD) in een opiniestuk op Joop. In dit stuk roept Van der Horst op tot minder samenwerking met de partij en het in stand houden van een cordon sanitaire.

De partij is, volgens Van der Horst, een harteloze partij voor harteloze mensen. Hiermee haalt Van der Horst niet alleen uit naar de partij, maar ook naar de leden en stemmers van FvD. De partij zou weerlozen en onschuldigen het moeras in trappen. Dit baseert Van der Horst op het stemgedrag van FvD-raadsleden in de Gemeenteraad van Amsterdam.

Uiteraard kan in een kritisch stuk richting FvD een verwijzing naar racisme en xenofobie niet ontbreken. Deze stereotypering is heel typisch in groepsgedrag. Iedere FvD-er en een ieder die op hen stemt, zal wel harteloos zijn. Een overhaaste generalisatie wordt dit genoemd.

Van der Horst geeft als afsluiting aan dat we elkaar iets moeten gunnen, tolerant moeten zijn. Dit opiniestuk is echter alles behalve een voorbeeld van elkaar iets gunnen en tolerantie. Blijkbaar gelden deze principes niet wanneer iemand een andere mening heeft, of een ander wereldbeeld. Dan mag je ineens wel intolerant zijn en de ander niets gunnen.

We make our own monsters, then fear them for what they show us about ourselves.” ― Mike Carey & Peter Gross, The Unwritten, Vol. 1: Tommy Taylor and the Bogus Identity

Van der Horst roept bijvoorbeeld op tot minder samenwerking, want blijkbaar is dat wel ‘tolerant’. Daarbij roept Van der Horst op tot het in stand houden van een cordon sanitaire, want dat is blijkbaar ‘elkaar iets gunnen.’ De schijnheiligheid druipt van het stuk af. Het afzonderen van een politieke partij is overigens ook nog eens ondemocratisch en een bevestiging voor de FvD-kiezer dat er een ‘elite’ is dat zich heeft gevestigd in een ‘partijkartel’.

Het onderdrukken en uitsluiten van partijen met een uitgesproken (en soms controversiële mening) zorgt juist voor meer radicalisering. Dat zou een historicus toch moeten weten? Het voedt, in het geval van FvD, vooral het idee dat er een kartel bestaat in de politiek, een elite die andere partijen uitsluit van deelname aan de politiek. Het monster waar Van der Horst zo bang voor is, is het monster dat Van der Horst zelf creëert. Anders dan Van der Horst, vinden wij juist dat je meer moet gaan samenwerken met diegene waarmee je het niet eens bent. Door met FvD samen te gaan werken, ontneem je de partij zijn kruit om mee te schieten. De oplossing is niet meer afzondering, maar meer samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up