Subnavigatie

X

RE: Algemeen belang dient voor te gaan op eigenbelang van boeren

Foto: Boeren protest | © Kees Torn

In een column, in de Volkskrant van zondag 22 december 2019, schrijft Sander Schimmelpenninck over de populisten van Nederland en de boeren. In dit bericht willen wij graag reageren op deze column.

De populisten scoren in Nederland wanneer ze de boeren steunen. Dat is op zich niet zo vreemd. Boeren maken namelijk onderdeel uit van het volk. Vreemder is hoe Schimmelpenninck de populisten van Nederland vergelijkt met Argentijnse populisten. De Argentijnse Citizen’s Unity Party (CUP) staan namelijk bekent als een links-populistische partij. Terwijl de Nederlandse populisten vooral rechts-populistisch zijn. Het gaat hier vooral om het economische spectrum. Partijen als Forum voor Democratie (FvD) zijn voor meer vrije marktwerking en minder overheidsbemoeienis, terwijl CUP juist meer controle wil over de markt vanuit een centraal orgaan: de overheid.

Schimmelpenninck gaat verder in op de stikstofcrisis en hoe ons land te klein zou zijn en vooral voor de export produceert. Het klopt dat ons land klein is, zelfs zeer klein als het gaat om oppervlakte om voedsel te produceren. Nederland is één van de grootste producenten van voedsel ter wereld. Hoe dat kan? Dat komt omdat we land hebben gepolderd, waardoor ontzettend vruchtbare grond beschikbaar kwam. Overigens zijn onze boeren en glastuinbouwers ontzettend efficiënt vergeleken met andere landen. China produceert ongeveer 33 miljoen tomaten per vierkante kilometer per jaar. Nederland produceert ongeveer 330 miljoen tomaten per vierkante kilometer. Het gebrek aan ruimte heeft er overigens voor gezorgd dat onze voedselproductie wereldwijd bekent staat om zijn innovaties. Zo gaan Nederlanse landbouworganizaties naar Afrika om voedselproblemen op te lossen.

In zijn column claimt Schimmelpenninck dat de Nederlandse boer vooral opkomt voor het eigenbelang. Schimmelpennink prijst daarentegen de klimaatactivisten die het algemeen belang wel zouden dienen. Wat Schimmelpenninck echter vergeet is dat onze boeren weldegelijk het algemeen belang dienen, juist door voor het eigenbelang op te komen. Het eigenbelang dient juist voor te gaan op het algemeen belang in een vrije markt. Dit nastreven van eigenbelang zorgt namelijk voor onderlinge concurrentie. Naast het feit dat deze concurrentie zorgt voor lagere consumentenprijzen, zorgt het ook voor innovatie en hervorming.

Tot slot geeft Schimmelpenninck aan men sympathie heeft voor de boeren, omdat men niet wil veranderen. Schimmelpenninck slaat met deze uitspraak de plank volledig mis. Het punt is niet dat men niet wil veranderen, het punt is de manier waarop. Boeren worden weggezet als overbodig en ouderwets. Dat terwijl onze boeren de meest innovatieve, productieve en diervriendelijke boeren van de wereld zijn. Dit is niet bereikt door ingrijpen van de overheid, maar door vrije marktwerking en opkomen voor het eigenbelang.

Daarnaast is geforceerde verandering, de slechtse vorm van verandering. Boeren worden geforceerd om mee te doen in de ‘vrijwillige’ transitie. We horen politici spreken over het vrijwillig vertrekken van boeren. Terwijl in werkelijkheid de regeldruk zo ver wordt opgevoerd, dat de boeren uit wanhoop vertrekken. Maar er is toch een uitkoopregeling? Dat klopt, boeren kunnen zich laten uitkopen. Maar niet elke boer wil dat. Als de boer alsnog niet wil vertrekken, kan de overheid altijd nog een onteigeningsprocedure starten. Bij zo’n procedure kan de overheid land onteigening via de rechter afdwingen. De boer krijgt dan een vergoeding, maar deze is vaak minder voordeliger voor de boer dan de uitkoopregeling.

Het eigenbelang dient voor te gaan op het algemeen belang, vooral als het gaat om je bestaansrecht en economische vrijheid. Moet u zich eens voorstellen dat u zelf ondernemer bent en de overheid vandaag bij uw deur komt aankloppen met de woorden: uw bedrijf heeft volgens onze kaders geen bestaansrecht, u dient zich te laten uitkopen en u dient te vertrekken. De overheid bepaalt in Nederland niet welke bedrijven een bestaansrecht hebben, dat bepaalt de consument (marktwerking noemen we dat). Het volk stemt met elke financiële transactie op de bedrijven en producten die zij bestaansrecht toekennen.

Het plaatsen van het algemeen belang boven de individuele belangen, gaat altijd ten koste van de individuele vrijheid. Dit hebben we gezien in Duitsland onder Hitler, Rusland onder Stalin en China onder Mao. Zij plaatsten het algemeen belang boven het eigenbelang, met de bekende gevolgen.

Misschien vindt u dit ook leuk:

Reacties

Laat een Reageren

U kunt deze gebruiken HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll Up