Subnavigatie

X

De moorkop is alles behalve racistisch

Foto: Moorkoppen | © Wikipedia Commons

De moorkop is in opspraak. Bakker Jurgen Verwoerd uit Monster veranderde de naam van deze Brabantse lekkernij naar ‘roomkoppen.’ Ook de Hema veranderde de naam. Zij kozen voor de naam ‘chocoladebol.’ Ondanks de claims, is de moorkop alles behalve racistisch.

De moorkop zou verwijzen naar de Moren. Dit vooral ‘zwarte’ volk, heerste in de middeleeuwen over een groot deel van het Iberische schiereiland. Omdat deze zou verwijzen naar de zwarte bevolking, zou de moorkop racistisch zijn.

De moorkop is alles behalve racistisch. De moorkop verwijst naar alle waarschijnlijkheid naar de Moren. De moren waren onderdeel van de Berbers. Deze laatste staat bekend vanwege de Barbarijse slavenhandel. De Moren kwamen vanuit het huidige Spanje naar o.a. Nederland om slaven te drijven en te verhandelen. Zij verhandelden en dreven dus, naast zwarte slaven uit Afrika, ook blanke Europese slaven. Daarnaast kwamen ze naar Nederland om te handelen in allerlei goederen, waaronder geneeskrachtige middelen. Gezien het slavernijverleden, is het dus een wonder dat de moorkop zo’n lekker gebakje is.

Een ‘morenkop’ aan de Herenstraat, Amsterdam| © VirtualSteve

Volgens de Engelse versie van de Wikipedia pagina over de moorkop, vindt de moorkop zijn oorsprong in Den Bosch. Waar een huis stond, genaamd: de Moriaan. Hier werden zeer lekkere gebakjes gemaakt. Men zei dat het gebakje sprekend leek op een ‘morenkop’. Dit was een stenen versiering dat diende als uithangbord bij apothekers. De officiële benaming voor zo’n kop is een gaper. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Een moorkop is alles behalve racistisch. De moorkop is een lekkernij. Hoe kan iets dat zo lekker is, nou een racistisch of discriminerend motief hebben? Ik noem ze gewoon moorkoppen, net zoals ik blanke vla en negerzoenen gewoon bij hun oorspronkelijke naam noem. Want ik zie geen racisme of discriminatie in deze producten: ik zie lekkernijen.

Wist u dat?
Zwarte piet draagt overigens klederdracht dat is gebaseerd op de Moorse slavendrijvers en handelaren. Het is dan ook niet voor niets dat stoute kinderen meegaan in de zak van zwarte piet naar Spanje.

Misschien vindt u dit ook leuk:

Reacties

Laat een Reageren

U kunt deze gebruiken HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll Up