Subnavigatie

X

Biden is geen messias

Foto: Joe Biden (met toegevoegde halo) |  © Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Joe Biden mag Donald Trump dan wel hebben verslagen tijdens de verkiezingen, maar de problemen blijven. Joe Biden wordt inmiddels al vereerd door de media als de ‘heler’ en ‘verbinder’ van de Verenigde Staten. Een man die zich boven de partijen uit wil laten stijgen, zoals Sigrid Kaag van D66 dat zei in WNL op Zondag. Met Joe Biden aan het roer, lijkt men te geloven dat alle problemen ineens zijn opgelost. Alsof door het verdwijnen van Trump van het toneel, alle problemen en de verdeeldheid ineens zijn opgelost. Niets is minder waar. Het is zelfs naïef te noemen. Biden gaat de sociale problemen in de VS niet oplossen, omdat hij dat niet kan: Biden is geen messias.

De media doen het lijken alsof de sociale problemen nooit groter waren onder Trump dan elk andere president. Onder het bewind van Trump was immers een massale beweging op gang gekomen: Black Lives Matter. Samen met Antifa zorgden ze voor complete chaos in Amerikaanse steden. Dit was na aanleiding van de dood van George Floyd, die door politiegeweld om het leven kwam.

BLM en Obama

De Black Lives Matter beweging was echter niet nieuw. Ja, de hashtag werd populair onder Trump, maar de boodschap is niet nieuw. De VS hebben een lange historie van rassenongelijkheid en rassenscheiding, en ook van demonstraties. Dat probleem gaat Biden niet in vier, nog in acht jaar oplossen. Eveneens zullen de protesten tegen racisme niet onder Biden stoppen. Integendeel, ze zullen spoedig worden hervat en misschien zelfs verder radicaliseren en polariseren.

Biden is geen messias die het probleem zomaar even gaat oplossen. De president die hij ondersteunde als vice president lukte dat ook niet. President Obama werd ook gezien als een verbindende factor tussen ‘wit’ en ‘zwart’ Amerika. De eerste zwarte president zou alle rassenongelijkheid gaan oplossen. Het tegenovergestelde gebeurde onder Obama: de rassenongelijkheid groeide. Blanke mensen werden onder Obama veel (en sneller) rijker dan mensen van kleur.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Even terug naar de protesten. Onder Trump zagen we massale protesten tegen het ‘systematisch racisme’ in de VS door Black Lives Matter. Die gaan niet verdwijnen onder Biden. Ze zijn ook niet veroorzaakt door Trump. Nee, er waren al protesten tegen ‘systematisch racisme’ onder Obama. Nadat een politieagent Michael Brown doodde, ging men massaal de straat op. De overheid reageerde met geweld om de rellen de kop in te drukken. Komt dit bekend voor? Dit was onder Obama en Trump gelijk.

Tekst gaat verder onder video.

Helen en verbinden

Biden gaat nu, op magische wijze, de VS helen en verbinden. Ik acht die kans klein. Met Biden aan het roer, worden een aantal poppetjes vervangen, maar het ‘racistische systeem’ blijft in stand. Black Lives Matter is nu even koest, in afwachting van de verkiezingen en inauguratie van Biden. Daarna? Daarna gaat alles hoogstwaarschijnlijk door zoals het altijd ging. Misschien zelfs in een VS die nog meer verdeeld zijn, dan ooit te voren. Zo verscheen tijdens een pro-Biden demonstratie de racistische en zwaar bewapende groep Black Panthers met “Black Power” beschreven spandoeken. Daarnaast werd een Biden stemmer lastig gevallen door BLM demonstranten voor zijn huis, en brak er een gevecht uit tussen Biden en BLM supporters.

Het lijkt er dus niet op dat de sociale onrust in de VS op magische wijze gaat verdwijnen. Integendeel, de sociale onrust zal zich voortzetten onder Biden. In principe is één ten onrechte gedode zwarte Amerikaan genoeg om het kruid te doen ontsteken. Sociale onrust en massale rellen hangen als het zwaard van Damocles boven het hoofd van Joe Biden. Hij is immers, volgens Critical Race Theory, onderdeel van de ‘witte superioriteit’ en het ‘institutioneel racistische systeem’. Biden is geen messias.

Overigens, staat in de plannen van Biden om ‘diversiteitstrainingen’ wederom toe te staan. Trump had deze trainingen verboden, omdat deze trainingen anti-Amerikaans zijn en vooral anti-blank. Niet alle diversiteitstrainingen zijn anti-Amerikaans en anti-blank, maar de trainingen gebaseerd op Critical Race Theory wel. Critical Race Theory krijgt voet aan de grond in de VS, en langzamerhand ook in Nederland.

Misschien vindt u dit ook leuk:

Reacties

Laat een Reageren

U kunt deze gebruiken HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>