Subnavigatie

X

Het racismegesprek: een echokamer van gelijkgestemden

Foto: Het Grote Racismegesprek | © VPRO via YouTube

Wat begon als een racismedebat, werd het grote racismegesprek. Jort Kelder zou het debat gaan leiden. Het Black Renaissance collectief zette echter een boycot op tegen het racismedebat. Uiteindelijk werd voor Clarice Gargard als gespreksleider gekozen. De gasten bestonden uit “deskundigen, mediamakers, activisten, ‘gewone burgers’, wetenschappers en historici.” Opvallend was dat deze gasten vooral hetzelfde dachten over racisme en discriminatie: Nederland is een racistisch land met racistische systemen en racistische mensen. Het racismegesprek belooft een echokamer van gelijkgestemden te worden.

De open brief van het Black Renaissance collectief aan Shula Rijxman, bestuursvoorzitter NPO, was niet mild. In de brief werd flink uitgehaald naar Jort Kelder als gespreksleider. De brief schoof Jort Kelder racisme in de schoenen en maakte ook een koppeling naar Forum voor Democratie (FvD). Deze partij had niets te maken met het racismegesprek, maar het collectief vond dit toch nodig om te benoemen. In de brief werd Britse wetenschapper Kehinde Andrews geciteerd: “Witheid is een proces dat is geworteld in de sociale structuur, een proces dat een vorm van psychose veroorzaakt die wordt ingekaderd door zijn irrationaliteit, die elke rationele betrokkenheid te boven gaat.” Deze uitspraak van Andrews is van zichzelf racistisch van aard. Dat lijkt het collectief niet te beseffen. Dit kunnen zij zich ook niet beseffen, omdat zij uiteraard stellig geloven in het idee dat blanke mensen geen racisme kunnen ervaren. Als dit niet het geval is, hoor ik daar graag een reactie op.

Diversiteit genodigden is ver te zoeken

De genodigden zijn zeer divers. Ten minste, ze zijn divers in hun positie in de samenleving. Er zijn aanwezig: een rapper, een cultuurhistoricus, een professor in Antropologie, en een stel onbekende demonstranten die ze waarschijnlijk zo van straat hebben geplukt. Tot zover is het een divers groepje, maar over racisme zijn ze het allemaal eens: Nederland is een racistisch land met racistische systemen en racistische mensen. Tyhoon (rapper) is één van de gasten en heeft zich aangesloten bij de Black Lives Matter-beweging (BLM). Daarnaast is Seada Nourhussen (hoofdredacteur van OneWorld) te gast. Zij staat in een lijst van Vogue van anti-racisme activisten Instagram accounts. Nancy Jouwe (cultuurhistoricus) ondertekende een open brief aan de overheid waarin ze opriepen om institutioneel racisme aan te pakken middels een actieplan. Kunta Rincho (o.a. cultureel-maatschappelijk ondernemer en antiracisme-activist) hield vijf weken een toespraak tijdens de anti-racismedemonstratie op de Dam in Amsterdam, waarin hij herhaaldelijk riep: “No justice, no peace.” En dan is er ook nog Sinan Çankaya. Sinan Çankaya is een antropoloog en auteur van het boek ‘Mijn ontelbare identiteiten’. Tijdens een interview in Trouw van 6 juni 2020 zei Sinan Çankaya: “We hebben een eigen Nederlands racisme. Zo bestaat er anti-zwart racisme…”

Racisme als verplicht onderdeel in onderwijs

Tijdens het racismegesprek is ook Mitchell Esajas aanwezig. Mitchell Esajas is lid van KOZP (Kick-out Zwarte Piet). Tijdens een demonstratie was hij spreekstalmeester en sprak hij dat ze “deze dagen geschiedenis aan het schrijven” waren. Leo Lucassen (historicus en directeur Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis) is ook een genodigde bij het racismegesprek. Van te voren is niet helemaal duidelijk welk standpunt Leo Lucassen in dit gesprek zal hebben. Een andere genodigde is Amade M’charek. Zij is professor Antropologie en toonde in haar onderzoek aan dat menselijke rassen biologisch niet bestaan. Echter bestaan ‘wit privilege’ en institutioneel racisme wel, volgens dezelfde professor, zo bleek uit een interview bij NPO Radio 1 met Jort Kelder. Tot slot is er nog Lakiescha Tol. Zij richtte een petitie op waarin werd gepleit onderwijs over racisme als verplicht onderdeel. Op 13 juni 2020 was ze te gast bij Op1 en pleitte voor lessen over racisme in het onderwijs.

Echokamer

Van te voren is al goed in te schatten dat het grote racismegesprek, een gesprek zal zijn van gelijkgestemden. De diversiteit in wereldvisie is onder de gasten ver te zoeken. Zelfs presentator Clarice Gargard is niet neutraal. In Vrij Nederland (VN) schreef ze: “Raciale onderdrukking is bijna net zo Nederlands als appeltaart.” Alle gasten en de presentatrice hebben zich in het verleden al uitgesproken over hun positie dat er sprake is van institutioneel racisme, wit privilege en onderdrukking door het ‘witte systeem’. Kortom: het racismegesprek belooft een echokamer van gelijkgestemden te worden.

Misschien vindt u dit ook leuk:

Reacties

Laat een Reageren

U kunt deze gebruiken HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>