Subnavigatie

X

Is het IPCC een wetenschappelijk organisatie?

Foto: Greta Thunberg op het jaarlijkse World Economic Forum van 2020

Greta Thunberg gaf op het World Economic Forum (WEF) een speech, waarin ze vermeldde: “These numbers aren’t anyone’s opinions or political views.” Echter wanneer we de website van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) lezen, komen we er al snel achter dat het IPCC geen wetenschappelijke organisatie is. Het IPCC is naar eigen zeggen: ” an organization of governments that are members of the United Nations or WMO.” Ik vraag me dus af: Is het IPCC een wetenschappelijke organisatie?

Het IPCC is vooral een politieke organisatie. De organisatie bestaat uit 195 politiek gemotiveerde leden, vertegenwoordigers van 195 landen. Volgens een eigen publiek toegankelijk document, worden de rapporten wel geschreven en samengesteld door wetenschappers, maar het zijn beleidsmakers, op advies van wetenschappers, die bepalen of de resultaten van de rapporten worden ‘endorsed‘ voor in een zogenaamde ‘IPCC Summaries for Policymakers,’ het document waarop beleid wordt gemaakt.

Overigens beslist het IPCC welke auteurs het rapport gaan schrijven. De coördinatie wordt gedaan door wetenschappers die zich vrijwillig aanbieden. Auteurs die in het rapport worden opgenomen, worden geselecteerd op basis van hun expertise, op basis van een nominatie via het indienen van een cv. In het proces staat letterlijk dat auteurs “are nominated by governments and observer organizations.” Het zijn dus de overheden die bepalen welke auteurs het rapport samenstellen en welke auteurs deze rapporten schrijven.

Overigens worden er experts uit de industrie en non-profit organisaties betrokken bij het opstellen van het rapport. Er kunnen dus wel degelijk politieke of financiële belangen meespelen in het bepalen welke auteurs worden opgenomen in het rapport.

Is het IPCC een wetenschappelijke organisatie? De conclusie is dat het IPCC geen wetenschappelijk instituut is. Het IPCC is een politiek instituut met een wetenschappelijke basis. Met 195 politiek gemotiveerde leden in het panel en experts uit de industrie en non-profit organisaties, is het echter maar de vraag of deze wetenschappelijke basis niet wordt beïnvloed door politieke of financiële belangen.

Misschien vindt u dit ook leuk:

Reacties

Laat een Reageren

U kunt deze gebruiken HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll Up